Grön Skönhet

Vad är det bästa schampot för skadat hår?

Som en person som alltid har haft ett svagt ställe för skönhet och hälsa, var det ett ganska naturligt steg för mig att hoppa in i hårvårdsvärlden. Men när jag för första gången stötte på problemet med skadat hår, kände jag mig förvirrad och frustrerad. Hur hände det här? Vad hade jag gjort fel? Jag har alltid älskat att styla mitt hår, och aldrig tänkte jag på konsekvenserna av all den stylingen. När jag äntligen kom till insikt om vad jag hade utsatt mitt hår för, bestämde jag mig för att ta det på allvar. För oss alla där ute som kämpar med skadat hår, här är mina tankar och tips på vad som kan vara det bästa schampot för skadat hår.

När vi tänker på vad som utgör ett friskt hår, tänker vi ofta på lyster, styrka och mjukhet. Men vad händer när ditt hår saknar alla dessa attribut? Och viktigare, hur vet vi att vårt hår är skadat på riktigt?

Som en person som har varit där och gjort det, kan jag säga att tecknen är ganska tydliga. För det första, glanslöst hår. Glans är en naturlig indikation på hårhälsa, men skadat hår ser ofta tråkigt och livlöst ut. Orsaken? Skadat hårstråets ytskikt och nedbrytning av keratin, vilket leder till små jack där smuts och damm samlas. Tja, nu när jag tänker på det, var det nog därför mitt hår förlorade sin glans efter de där frekventa blekningssessionerna!

En annan vanlig indikation är kluvna toppar. Ah, de fruktade kluvna topparna! De kan uppstå av en mängd skäl, inklusive överexponering för solen, överdriven användning av värmeverktyg och kemisk behandling. När jag började märka kluvna toppar på mitt hår, trodde jag först att det bara var topparna som hade problem. Men som det visade sig, kan hår även klyvas mitt i, vilket ger ett frissigt intryck och mycket babyhår. Och en gång när håret börjar klyvas, fortsätter det klyvas uppåt tills det till slut går av.

Jag har även märkt att mitt skadade hår lätt trasslar sig. Så fort jag borstar det, blir det trassligt igen på några minuter. Precis som i fallet med glanslöst hår, är de små jacken på hårets ytskick boven.

Slutligen, det mest uppenbara tecknet: torrt och skört hår. När det skyddande ytskiktet förstörts försvinner fukten och lämnar håret torrt och skört. Ett torrt hår blir lätt elektriskt, frissigt och klarar påfrestningar sämre. Så när vi pratar om torrt hår, pratar vi faktiskt om skadat hår.

skadat hår

Så vad kan vi göra åt skadat hår?

Först och främst, förebyggande åtgärder. Använd bra produkter, minimera användningen av värmeverktyg och fundera över vad som kan tänkas vara boven bakom ditt skadade hår. För mig innebar det att dra ner på värmestyling och börja använda hårskyddsprodukter.

Men vad om skadan redan är gjord? Vad om du, precis som jag, redan har skadat hår? Då kan du behandla ditt hår med Eyracure. Jag har börjat använda det själv, och jag måste säga att resultaten är imponerande. Eyracure reparerar hårets ytskikt permanent och är den första hårbehandlingen som på riktigt kan laga hårstråets skador. Med hjälp av de miljövänliga molekylerna som binds till hårstrået med BioLAP – 20 activator brush återställs hårets ytskikt. De kluvna topparna “limmas” återigen ihop, fukten binds in och håret får en frisk glans och lyster.

Från min egen erfarenhet kan jag säga att att ha skadat hår kan vara en utmaning. Men med rätt vård och behandling kan det bli mycket bättre. Och vem vet, kanske den här lilla hemligheten med Eyracure blir din frisörs nya favorit!